Het ontstaan van Fietsmaatjes Schiedam

Juli 2018 werd Rob Kent benaderd door twee wijkbewoners van Groenoord die onafhankelijk van elkaar met de vraag kwam of er mogelijkheden waren om onder begeleiding te fietsen.
Samen met Louis Addens zijn zij met de twee wijkbewoners gaan fietsen op een duofiets van Stichting Blijffietsen te Vlaardingen.
Tijdens deze fietstocht waar de twee senioren zeer enthousiast over waren heeft Rob onderzoek gedaan naar de mogelijkheden een soortgelijke fietsmogelijkheid te organiseren in Schiedam en dan in het bijzonder in de wijk Groenoord.
Zo kwam hij in contact met Fietsmaatjes.NL. Een stichting in 2012 opgericht door het echtpaar Tekla Zwinkels en Jan Burgmeijer die in de gemeente Teylingen, voor dezelfde vraag als gesteld waren als Rob en deze vraag verder ontwikkeld en uitgewerkt hebben. Zo ontstond na fietsmaatjes Teylingen uiteindelijk Fietsmaatjes.nl.

Trainingen

September 2018. Rob heeft vervolgens een aantal enthousiaste mensen benaderd die het gedachtegoed van Fietsmaatjes.NL omarmden en gezamenlijk de schouders wilden zetten onder Fietsmaatjes Schiedam.
Gemeente Schiedam werd benaderd die zich aansloten bij dit project en daarin de volle ondersteuning gaven.
Onze trainingen door Fietsmaatjes NL vonden plaats op 15 december 2018 en 16 maart 2019. Een waardvolle training die inzicht gaf in het opstarten van Fietsmaatjes Schiedam.

Eerste Duofiets

April 2019. Cor Heukels, Louis Addens en Rob Kent zijn naar Varsseveld gegaan om bij de firma van Raam de duofiets samen te stellen. Nadat ook een proefrit is gemaakt kon de offerte worden opgesteld.
Nadat de gemeente Schiedam onze aanvraag voor een duofiets, gesteund door maatschappelijke partners van de gemeente, had gehonoreerd kon de duofiets besteld worden door Tweewieler Centrum Schiedam.
Juli 2019. Op 3 juli 2019 werd onze eerste duofiets geleverd, zie foto. Adri, Louis en Rob haalden trots de duofiets op.

Na een intensieve voorbereiding is op 13 juli 2019 de start van Fietsmaatjes Schiedam bewerkstelligd

Start Fietsmaatjes Schiedam groot succes

Wat een belangstelling bij de opening op 13 juli bij de officiële start van Fietsmaatjes Schiedam. Vele lachende gezichten van gasten, vrijwilligers en genodigden bij het proef rijden op de duofietsen.

Wethouder Patricia van Aaken die de opening deed, beleidsadviseur Mirjam Schippers en de wijkregisseur Hüseyin Kalyoncu straalden bij het zien van zoveel plezier in het fietsen op de duofietsen. Hun eigen beleving deed er niet voor onder. Door visie en inzet hebben Leni, Berthy, Miriam, Cor, Louis, Adri, Bart, Hans, Jeroen en Rob dit voor elkaar gekregen.

Belevingen

Positieve belevingen opgetekend uit de monden van de gasten. “Dit ritje is het leukste wat ik in jaren heb gedaan” en “ik sportte zo graag, nu kan ik weer fietsen”, “ik durfde eerst niet, heb mij gelijk ingeschreven”. En een mevrouw die zei dat ze nog te goed was en later er misschien gebruik zou willen maken, reed niet veel later reed met een van onze vrijwilligers. En die heeft zich nu ingeschreven. Enkele van vele reacties.